Mit keresel?

10 EGYSZERŰ MÓDSZER ARRA, HOGY EGY NAP ALATT TÖBB IDEJE LEGYEN!

A legtöbben küzdünk azért hogy egy vagy két percet szakítsunk naponta valamire. A mai felgyorsult életritmus mellett az olyan dolgok, mint időt szentelni a családra és a pihenésre, gyakran a kútba esnek. De még a felelőség hegyek alatt görnyedve is vannak rafinált időmegtakarító trükkök, amelyek segítségével időt szakíthat olyan dolgokra, amelyek igazán számítanak. Íme, néhány egyszerű időnyerő tipp, amelyeket már ma elkezdhet gyakorolni, ráér később megköszönni ezeket.

Ütemezze be a semmittevést.

Csak azért, mert technikailag belefér valami az ütemezésébe, nem jelenti azt, hogy be is kell ütemeznie. Állítson fel korlátokat ahhoz, hogy a gyermekei hány tevékenységet végezhetnek az iskola után, heti hány alkalommal akar este elmenni, hány bizottság munkájában tud most kényelmesen részt venni – mielőtt az összes kezdeményezés és igény elárasztaná. Az elfoglalt életekben, azok a dolgok amelyek nincsenek beütemezve, végül gyakran meg sem történnek. Tehát helyezzen el az ütemezésében semmittevési pontokat, mint a pihenésre és a relaxációra szánt időt. Ugyanúgy kezelje ezt, mint a bármi más kötelezettség teljesítésére szánt időt, és ragaszkodjon ehhez. Még akkor is, ha a gyerekek több iskola utáni tevékenységet is akarnak folytatni, és nemet mondani nehéz, a családdal való minőségi időtöltés és nyugodt, egészséges szülőnek lenni legalább olyan fontos, mint az atlétikai és kreatív készségek és hobbik fejlesztése.

Egyszer csináljon rendetlenséget. Egyen kétszer.

A vacsora készítés hosszú ideig tarthat, különösen akkor , ha a takarításra szánt időt is hozzá kell adni. Próbálja ki, hogy duplán vesz minden recept összetevőt, és a felét lefagyasztja egy következő estére. Ez azt eredményezi, hogy valójában kettő esténként egyszer főz és takarít.

Váljon megszállottan szervezezővé.

Ha még nincsenek rendszerei a mindennapjainak - figyeljen! Ha valaki szervezetlen, bűnös módon vesztegeti az idejét. A feladatok ismételt megtalálásával, emlékezéssel, kommunikálásával és krízis menedzselésével töltött idő sokkal hosszabb, mint a rendszer bevezetésére szánt idő. A különféle emberek esetében különféle rendszerek lesznek működőképesek; csak Ön tudja, hogy az Ön esetében melyik a legjobb.

Végezzen egyszerre több feladatot!

Sokunknak lesz „üres ideje” minden nap. Ülünk a kocsiban és várunk a gyerekre vagy a házastársunkra, sorban állunk a vegyesboltnál, a bankban, stb. Használja ki ezeket az időtartamokat úgy, hogy két dolgot csinál egyszerre (és csinálja mindkettőt jól). Sorbanállás közben válaszoljon e-mailekre, rögzítsen találkozó időpontokat és telefonáljon az autóban való várakozás közben, vigye el a kutyáját futni a séta és a külön edzés helyett.

Kerülje el a megzavarásokat.

A megzavarások elterelik a figyelmét arról, amire éppen koncentrál, időveszteséget okoznak, arra kényszerítik, hogy ismételten próbáljon koncentrálni, hogy ugyanott vehesse fel a fonalat, mint ahol akkor tartott, amikor megzavarták. A kutatások azt mutatták ki, hogy ennek következtében az embereknek átlagosan 25%-kal tovább tart a feladat elvégzése.

Legyen terve és tartsa is azt be.

Legyen havi táblázata az általános feladatokkal. Akár adminisztráció, takarítás vagy házimunka (vagy mindhárom), a szokásos feladatokhoz tartozó konkrét feladatok heti összesítése segíti azok elvégzését, valamint biztosítja, hogy a dolgok nem tornyosulnak fel túl hektikusan. Például jelölje ki a hétfőt általános banki és mosási nappá, a keddet iktatási és bolti bevásárlási nappá, stb.

Azonosítsa a saját személyes „termelési fő idejét”.

Valamennyiünknek van olyan napi időszaka, amelyben a leghatékonyabbak vagyunk. (Az emberek többsége esetében ez reggel 8:00 és 11.30 közé esik, de ez nem feltétlenül igaz Önre nézve.) Ezeket az órákat használja az aznapi feladatai közül a leginkább kihívó feladatok elvégzésére . Ha ön otthon lévő kismama, ez valószínűleg a gyermeke szundikálási idejére vagy TV idejére eső időszak.

Felkészülten ébredjen.

Készítse el a „tennivaló” listáját az előző este, így, ha másnap felébred azonnal nekiláthat azok elvégézéséhez. Ez támogatni fogja a hatékonyság érzését és a nap korai szakaszában való eredményesség érzését – mindez motiváltan tartja Önt.

Utazási idejét csökkentse minimálisra.

A világ legboldogabb emberei által közölt meghatározások közül a legfontosabb öt közé tartozó egyik közlés ez: közel laknak a munkahelyükhöz. Ez az oka annak, hogy több szabadidőt tudnak olyan dolgokra fordítani, amelyek valóban fontos számukra, szemben azokkal, akiknek napi két órát kell eltölteniük utazással. Akár iskolába vagy munkába utaznak, vagy csak a gyerekeket kell napi tevékenységükhöz kapcsolódóan szállítaniuk, vizsgálják meg közelebbről a napi rutinjukat, találják meg, hogy hol tudják az eltöltött időt csökkenteni az utazási idő minimalizálásával. Napi két óra, vagy akár egy nem tűnik soknak, de naponta való ismételt felmerülésük miatt gyorsan összeadódnak. Napi két óra ingázással töltött idő egy héten tíz órát, és durván havi negyvenhárom órát jelent. Ez majdnem havi két teljes ingázással töltött nap - egy többlet hétvégét tesz ki. Mennyivel lenne boldogabb, ha havonta egy többlet hétvégét élvezhetne?

Tanulja meg szeretni a „Nem” szót.

Amennyire közhely, annyira igaz is – főleg a főállású anyák esetében. Csak azért, mert az emberek megkérik arra, hogy megbízásokat bonyolítsanak le a számukra, vigyázzanak a gyerekükre, önkénteskedjenek, legyenek események háziasszonyai és tegyenek bármi mást, még nem jelenti azt, hogy igent kell mondaniuk! Ez rögtön visszavisz bennünket az 1. sz. tipphez: „ütemezze be a semmit”. Ha a „semmittevési” idejének és a betervezett tevékenységeihez szükséges idejének az összege kitölti a naptára teljes helyét, nem marad több ideje arra, hogy bármi mást elfogadjon. Ezzel nem azt mondjuk, hogy soha nem lesz lehetősége másra, de annak várnia kell arra, hogy legyen szabad hely az ütemezésében. Ez segítségére lesz, hogy jól kezelje az esetleges bűntudatot, miközben megmenekül attól, hogy ismét a „túl elkötelezett” csapdába essen.