Mit keresel?

16 EGYSZERŰ LÉPÉS AZ ALLERGIAMENTES OTTHONÉRT!

Semmi más nem teheti úgy tönkre a nyarat, mint az allergia. A kaparó torok, a könnyező szemek és a bedugult orr alaposan megnehezítheti a perzselő nyári napsütés élvezetét! Habár a gyógyszerek enyhíthetik a tüneteket, számos más módja is van annak, hogy otthona környezetében csökkentse az allergén anyagok jelenlétét.

Mi is az allergiás reakció?

Orvosi értelemben allergia fennállásakor az Ön immunrendszere abnormálisan reagál egyes anyagok jelenlétére (pl. por).

Ismerje fel saját kriptonitját

A gyakorlatban tapasztalt leggyakoribb allergiák a pollen-, por-, állatszőr- vagy penészallergia (igazán szerencsétlen esetben ezek kombinációi). Nagy mértékben segít, ha meghatározza, hogy Ön konkrétan mire allergiás, könnyebben csökkentheti a kellemetlen tüneteket, és megkönnyítheti az Ön és családtagjai életét az allergia elleni küzdelem alatt. Annak meghatározásában, hogy mitől kell távol tartania magát, egy allergológiai szakrendelőben tett látogatás lehet segítségére. Otthona allergének elleni védelmében az egyik leghasznosabb dolog, ha megismeri, hogy mi váltja ki az Ön allergiás reakcióit.

Háza allergiamentessé tételének 16 módja...

Tartsa a nedvességtartalmat közepes szinten.

Ha még nincs levegő párásító berendezése, vegyen egyet. Állítsa a nedvességtartalmat 50%-ra. Mivel a por és a pollen a száraz levegőben könnyebben terjed, illetve a gombák a nedves levegőben fejlődnek, ez a lépés biztosítja mindkét környezeti tényező legrosszabb hatásainak elkerülését.

Szeresse meg a szűrőket.

Gondoskodjon a szűrők cseréjéről fűtő és hűtő rendszereiben. Ez alapvető része otthona levegője tisztántartásának. Jegyezze fel a naptárába, hogy mikor lesz esedékes a következő szűrőcsere, és rögzítse a régi szűrők újra való cseréje megtörténtének tényét is.

Használja az ablakait.

Az ablakok otthona beépített pollen-gátjai. Mivel a pollenszám legmagasabb értékei reggel 10:00 és délután 15:00 közé esnek, valamint az erős szél támogatja ezt, ajánlatos az ablakokat zárva tartani ebben az időszakban.

Szokjon le az otthoni cipőviselésről.

Ha cipőmentes irányelvet követ és jobb lábtörlőket vásárol, megteszi az első lépést a por, pollen és egyebek házába való bejutásának korlátozására. Tegye ezt magától értetődő eljárássá a vendégek és a családtagok számára is azzal, hogy cipőtároló kosarakat helyez minden ajtó közelébe, és megfelelő előszobaszőnyegek jelenlétéről gondoskodik.

A szokásosnál gyakrabban porszívózzon.

Vegyen egy BISSELL porzsáknélküli porszívót, vagy olyat, amelyik porzsákja egyszerűen cserélhető úgy, hogy a csere alatt a zsákban lévő por benne is marad.

Használjon ágytakarót.

A poratka ellen védő takaró nagymértékben védi alvóhelyét. Védje a matracát és párnáit az atkáktól és pihenjen nyugalomban.

Vessen véget a rendetlenségnek.

A rendetlenséget nyugodtan lehet pormágnesnek is nevezni. Minél kisebb otthonában a rendetlenség, annál könnyebb azt tisztán tartani, és nap-mint-nap kevesebb porral kell megküzdenie.

Korlátozza a házi kedvenceket.

Allergia szempontjából a hálószobában lévő kisállatok katasztrófát jelentenek. A hálószobák rendszerint nehéz, vastag szövetekkel vannak díszítve, amelyek csapdába ejthetik és tárolják a kisállatokból származó allergéneket, a port és egyebeket. Próbálja meg a háziállatokat olyan helyre korlátozni, amely kemény, könnyen felmosható felületekkel rendelkezik, pl. fapadlós nappali, vagy bőr heverők. Ha nem tudja a háziállatokat távol tartani a hálószobáktól, akkor fontolja meg egy kisállat porszívó beszerzését, amelyet kimondottan arra terveztek, hogy megküzdjön a kisállatok tartásával együttjáró kihívásokkal.

Áldozza fel a puha felületeket.

Igen, a lágy szövetek és a puha szőnyegek tetszetősek, de ha állandóan tüsszög és köhécsel miattuk, akkor ennek mi értelme van? Ha olyan termékeket válogat a házához, mint a heverők, függönyök és padlók, döntsön a könnyedén tisztán tartható, bőrből, fából, csempéből, műanyagból vagy fémből készült darabok mellett. (Vagy használjon egy BISSELL szőnyegtisztító gépet szőnyeg és kárpittisztító kiegészítőkkel.)

A port nedves ruhával törölje le.

Furcsán hangzik, de önmagában az, hogy rendszeresen nedves ruhával törölget segíthet a por eltüntetésében az olyan helyen, ahol esetleg jelentős mennyiségű időt tölt el.

Fokozza a hőt.

Hetente forró vízben mossa ki a lehető legtöbb szövetet (szőnyegeket, függönyöket, ágyneműt, a gyerekek plüss állatait, stb.). A forró víz hatékonyabb a hidegnél a por és a poratka eltávolításában.

Kényeztesse a háziállatokat.

Házi kedvencei gyakori fürdetése segíthet abban, hogy otthonában csökkenjen a szálló állatszőr szintje. Kérje meg az egyik nem allergiás családtagját arra, hogy rendszeresen fürdesse és fésülje a kisállato(ka)t, valamint ő kezelje az ürülék helyzetet is.

Szűrőre fel.

Gyakorolja kissé a DIY-t (csináld magad) és helyezzen el sűrű szövésű anyagot, pl. sajtszövetet, légkondicionálója befúvóihoz, hogy jobban kiszűrje a levegőből az esetleg káros allergéneket.

Válogassa meg jobban a növényeket.

Ha a pollen méreg az Ön számára, nyilvánvalóan nem akar pollenfarmot csinálni a kertjéből. A nehezebb polleneket kibocsátó növényeket (amelyeket esetleg rovarok poroznak be - ezzel megkönnyítik azonosításukat) jobban „allergia-barátnak” tartják. Az ilyen növény pollenje nem száll könnyen a levegőben, emiatt kevésbé valószínű, hogy allergiás tüneteket vált ki az ettől szenvedők esetén. Ha kétségei vannak, kérdezősködjön a virágkertészetben, ők esetleg könnyebben mutathatnak rá jobban „allergia-barát” növényekre.

Ne legyen gőzben.

Gondoskodjon az elszívó ventilátor bekapcsolásáról vagy ablaknyitásról a fürdés vagy zuhanyozás alatt és után. Ez sokat segít abban, hogy a nedvességtartalmi szintet minimális értéken tartsa. Mivel a penész nedves környezetben növekszik, ez nagy mértékben segít a probléma kiküszöbölésében még megjelenése előtt.

Törölje fel a vizet.

A fürdő vagy zuhany használata után törölje fel a környezetet száraz ruhával, hogy a lehető legkevesebb víz maradjon a fürdőszobában. Ez segíteni fog a gombásodás kialakulásának megelőzésében a funkcionális okokból gyakran nedves helyeken.

*Források:

http://www.diynetwork.com/how-to/maintenance-and-repair/cleaning/5-ways-to-allergy-proof-your-home-for-spring

http://www.houzz.com/ideabooks/10186599/list/18-ways-to-allergy-proof-your-home

http://time.com/3814214/25-ways-allergy-proof-home/

http://www.rodalenews.com/allergy-proof-home

http://www.webmd.com/tips-to-ease-indoor-allergies-at-home?page=2